musluman kizlarin esi benzeri olmayan 'iyi erkek' bulma cilesi

  • Aralık 04, 2015
  • By Ova (Excuse My Reading)
  • 3 Comments

Bu oglen yemeginde, yemekhanedeki kuplerden birinin icine girdim, tek istedigim bir plastik kabin icinde getirdigim yemegimi hizlica bitirip carsiya gitmekti. Kubun icinde citi piti, esmer, asyali oldugu belli bir kizcagiz daha vardi. Elindeki yarisi yenmis  sandvici hararetli hararetli sallayarak tam olarak anlayamadigim hizli bir seyler anlatiyordu telefonda birilerine. Dogal olarak kulak misafiri oldum bu enteresan konusmaya.

21 yasindayim diyordu, artik uzerimde buyuk bir baski var, en iyi arkadasim bir ay sonra nisanlaniyor, kuzenlerim evlenmeye basladi, gelecegimden cok endiseliyim. Iyi bir erkek bulmak nr kadar zor, haberin var mi? Asyali Musluman cocuklarin hepsi iyi birer kizla evlenmek istiyor, ama is tanismaya bulusmaya gelince akillarinda hep one night stand var, sonra goruyorsun ki sigara iciyorlar, icki iciyorlar. Dun gece otobusle donerken dedim ki kendime diyordu, neden butun sigara icen aptallar beni buluyor, hadi biraktirdin diyelim ya 10 sene sonra 'ben yine icki ve sigara iciyorum' diye baslarsa? 

Kizcagiz o kadar mutsuz ve icten konusuyordu ki, istemesem de dinledim. 

Sanirim Britanya'da kulturel musluman olmak benim dusunup hayal ettigimden cok daha  zor. Ben de muslumanim ama bunu kultur gibi yasamiyorum, yani annemden babamdan alip uzerime gecirdigim bir sey degil bu. Ebeveynlerimin tanri inanci var. Annem dusunce yapisi olarak musluman mi bilemiyorum, hayatinda dine yer yok. Babam musluman ama yine hayatinda din yok. Buradaki muslumanlarin temel sorunu din denilen inanc / hayat sistemini annelerinden, babalarindan, ailelerinden oldugu gibi alip, uzerine cok kafa yormadan kabul etmeleri. Evet bu Turkiye'deki cogu insan icin de gecerli ama Turkiye'de kati bir Islami kultur yok. Icki icmek buyuk bir tabu degil mesela. Ya da akli basinda hicbir anne baba kizina, ogluna musluman olan biri ile evlen baskisi yapmiyor. Vs, vs.

Dusunun burada buyuyorsunuz, Britlerin arasinda. Ama asla onlardan biri degilsiniz. Pakistan'dan, Hindistan'dan gelmis ana babaniz veya buyuk babalariniz, Ingiltere'lisiniz, ama Ingiltereli degilsiniz de. O uzak kara parcasindan gelen kultur babadan ogula sanki dna ile gecer gibi geciyor, cemberin icinden cikmaniza izin verilmeden, cember donuyor da donuyor.

Bir adam taniyorum, kendisi escinsel, Bangladesli. Ingiliz bir kadin ile beraber tup bebek yontemi ile cocuk yaptilar. Ailesinin ne cocuktan haberi var ne de adamin gay oldugundan. 

Buradaki muslumanlar hayati kendileri, cocuklari icin zorlastiriyorlar. Aile iliskileri daha esnek, cinsel acidan ozgur Avrupa toplumuna karismaktan urkmelerini anliyorum, ama kalp de zihin de bu kadar cok kulturel kurali kaldirir mi? Tanrinin rizasi icin yasiyoruz, Hristiyan da olsa, Musluman da olsa herkesin amaci ayni. Birakiniz yasasinlar. Birakiniz kizlariniz iyi birer erkek bulsun, ogullariniz iyi birer kiz... Varsin musluman olmayiversin. Kalplerin ozunu Allah bilir demiyor muyuz, kimin Allah yolunda nerede durdugunu bizim aciz gozlerimiz mi anlayacak ?


You Might Also Like

3 yorum

  1. Hmm? Mantigi takip edemedim. Kiz iyi bir erkek bulmanin zorlugundan yakinmis. Yazidan cikan mana da kiz iyi bir erkek bulmakta zorlaniyor cunku secenekleri musluman erkeklerle sinirli; aileler cocuklari icin hayati zorlastirmayip secenekleri gayri muslimlere de genisletseler kiz boyle zorlanmayacak. Oysa kizin saydigi olumsuzluklar sadece musluman erkekler icin gecerli olmasa gerek; hatta kizin saydigi spesifik olumsuzluklarin musluman grupta gayri muslim gruba gore daha az goruldugunu one suren sosyal bilimsel veriler var.

    YanıtlaSil
  2. ben ise tam tersini dusunuyorum. musluman erkeklerde ve ailelerde ciddi bicimde kadina saygi sorunu var. kadin ve erkegin insan haklari ve ozgurlukleri boyutunda esit oldugunu dusunememek en buyuk problem. bu sebeptendir ki, erkeklerinin yabanci bir kadin alip onu uzerine yapistirma yapistirircasina muslumanlastirisina razi gelen aileler kizlarina HAYIR der.

    YanıtlaSil
  3. Benim de kisisel gorusum ayni yonde. Yorumum ise daha cok, yaziya kaynak olan giristen, yazinin ana onerme ve savlarinin cikmadigi yonundeydi. Mesela en basitinden kizin dedigi hicbir seyden ailesinden dini disinda evlilik konusunda baski gordugu icin boyle bir zorluk icinde oldugunu dusundugu cikmiyor. Gayet neutral olabilecek bir duruma epey subjektif yorum katilmis, kizin problemine dayanaksiz kaynak atfedilmis gibi geldi. Kiz bir de soyle eklemis olsaydi "Ailem ille musluman biriyle evlenmem icin israr etmese isim daha kolay olurdu."; o zaman giristen sonra gelen bolumun bir dayanagi olurdu bence... sonra farkettim ki bir blog yazisina makale muamelesi yapmis, savlara dayanak aramisim falan..My mistake yani :) selamlar. melike

    YanıtlaSil

en derin düşüncelerini dök bebeğim