Köln - Cologne

Bu haftasonu Pazartesi ve Cumayı da birleştirip Köln'e gittik.

Almanya'da daha önce Berlin dışında bir yer görmedim. İki şehir çok farklı, ne de olsa Berlin bir metropol.

 Köln çok büyük bir şehir değil. Viyana'daki kadar büyük binalar olmasa da hava olarak Viyana'ya çok benzettim. Suratsız insanlar, herkesin elinde sigara, kahve ve  hamurlu tatlılar..Turistik değeri de çok yüksek değil bence. Katedral, Bir kaç eski kilise, Çikolata müzesi, Şehir müzesi, Botanik bahçesi ve Hayvanat bahçesi dışında pek bir şey yok. Old town diye geçen şehir merkezi güzel ama İngiltere'deki eskilikle yarışamaz. Ama yine de Almanya'yı görmek isteyenler için gezmesi kolay. Özellikle çocukla Berlin'dekinden daha çok rahat ettik. Az kalabalık, daha baby friendly. Bebek arabası ile gezmekte çok zorlanmadık.

Eğer bebekle gidecekseniz, Berlin'deki gibi DM isimli marketlerde alt değiştirme yeri var. Bebek bezi, krem vs her şeyi complimentary olarak koymuşlar istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Sayelerinde çok rahat ettik.

Yine Avrupa'nın pek çok şehri gibi Köln'de de Tram ağı var. U-Bahn. Biletleri kendiniz makineden alıyorsunuz. Bir kaç sefer makine bozuktu ve bilet alamadık bedava binmiş olduk. 4 gün sürekli bindik hiç kontrol olmadı.

 Köln'de aklımda kalan tek şey bir çeşme (Aşağıda resmi var)ve Fassbender pastanesi - nefis kekleri var.  Şehirden çok etkilenmedim. Avrupa'da bir çok şehir birbirine benziyor. Büyük bir katedral, kiliseler, bir nehir, bir kaç köprü, eski binalar...Sanırım benim en beğendiğim şehirler Paris ve Floransa. İkisi de yürek bunaltacak derecede turist dolu oluyor ama gerçekten arşın arşın gezilesi, her duvarı her binasına bakılası iki şehirdi bence.

Neyse ben fotoğraflarla devam edeyim Köln turuna.


Ekmek büyük bir olay almanya'da. Brendt das Bröt diye çizgi film kahramanı bile var. Her yerde yığılmış ekmekler, çörekler...Kimi güzel. Özellikle tatlı Pretzellere bayıldım. Bu resimde sol üstte görünüyor. Giderseniz muhakkak yiyin. Kırık bademle kaplı, içinde tadını pekmeze benzettiğim kakao görünümlü bir şey var. Cidden çok güzeldi taze taze yemek.

Köln'un ikonik yapısı Dom. Nehrin hemen kenarında. Uzunlamasına çok büyük değildi ama epey yüksek.

Meihur Berliner'ler. Donuttan ne farkı var bilemiyorum. Bence güzel değil. Ayrıca şu adam şeklindeki ekmekler de her yerdeydi (Berliner'lerin sol üstünde)

Katedral kapısından bir detay.

Katedralin içi.

Paris'teki gibi buradaki köprüde de kilitler vardı. Kilitler dükkanlarda satılıyor

Ren / Rhein nehri

Biz maalesef Christmas marketler açılmadan gittik. Marketler kasım sonu açılıyor tam bir ay kala. Ağaçları kurmuşlardı, marketleri de kuruyorlardı. Keşke 2 hafta sonra gelseydik diye biraz hayıflansam da en azından kalabalıktan kaçtık diye kendimi avuttum. Bir de dükkanların  içi ve vütrünleri zaten acayip süslüydü.


Bir başka meşhur Köln manzarası : St Martins

Renkli binalar çok şeker.. Köln Old Town


Duvarlarda hep Grafitiler ve yapıştırmalar vardı. Onlara baka baka yürüdüm...

Köln old town

bir çeşme..

süslü dükkan vitrinleri

Kanye West ve Hitler ancak duvar/sokak sanatında buluşur zaten herhalde?



İşte çok beğendiğim çeşme. Kesin folklorik bir anlamı var. Küçük cüceler ve onlara ışıkla bakan köylü kızı.


Çeşmeden bir detay

U-Bahn yani tram istasyonu içinde yine duvar resimleri.
Bira müzesi. 

Bu adamın dükkanına hayran kaldım. Hepsi el oyması bir sürü  fındıkkıran ve başka küçük tahta şeyler.. Çok pahalıydı. Özellikle Cuckoo clock denilen saatlerden vardı ve kelimenin tam anlamıyla bayıldım.

Az evvelki dükkanın vitrini ve fındıkkıranlar...


Dükkan tabelaları da çok güzeldi Old town Köln'de.



Fındıkkırancının tabelası.


İşte bu da böyle bir Köln gezisiydi. 

You Might Also Like

4 yorum

  1. Fotoğraflar güzel, şehir güzel, daha ne olsun. Ahşap oyuncakları seviyoum ben de ya. Ucuza sigara içen adam almıştık biz ordan, Çin malı :) Gerçekten Almanya'da yapılmış olanlar pahalı oluyor hakkaten. Dediğin gibi çok büyük ya da aşırı ilgi çekici bir şehir olmasa da yine de arada bir Avrupa'ya kaçmak güzel oluyor. Eh, ne de olsa adamlarda pastane-fırınn kültürü var di mi :)

    Köln kolonyası aldınız mı?

    YanıtlaSil
  2. hayır kolonya almadım. ama fındıkkıran aldım alman malı ;) ama fabrikasyon, 9 euro

    YanıtlaSil
  3. Dortmund'da bilet alip bastigimda mal mal bakmislardi.
    Hala ogrenemedim cunku kimse bilet seysine girmemisti bile.
    Ya bedava ya da cipli. Hala merak ederim.
    Berlin'deki de artik medeniyettendir diye dusunuyorum. Gozlerim buyuyor, agzim aciliyor saskinliktan.

    YanıtlaSil
  4. Jardzy Tam anlamadim insanlar bilet almiyorlar miydi?

    YanıtlaSil

en derin düşüncelerini dök bebeğim