İngilizden iyi uşak mı olur diyorlardı- peh!

  • Mart 11, 2014
  • By Ova (Excuse My Reading)
  • 5 Comments

Öncelikle ev işçisi sınıfına 'ha temizlikçi ha uşak' diye yüzeysel bir bakış atan başlığımın kusuruna bakmayın. Bugünkü yazımda size İngiltere'deki Beyaz British temizlikçileri çemkireceğim.

Çocuk doğmadan zaten çalıştığımız için, ev dağınıkmış, fırın üstü ocak batıkmış, bango silinmemiş falan pek takmazdık. Şahsen ben çalışırken 'emeen dur ev temiz olsun ben kadınım ya, ütü temizlik benden sorulur' demem, diyemem. Memo da ben de o evde yaşayan ve eve ekmek getiren iki insansak evin çekip çevirilmesinden de eşit sorumluluk sahibiyiz aklın yolu bir. Doğum iznine ayrıldığımdan beri ay çekeyim ay çevireyim diye helak oldum ancak olmuyor. Bebek, yemek, çamaşır bulaşık dörtgeninin dışında bir de evin genel mutfak banyo süpürge toz alma şeklindeki temizliğine vakit KALMIYOR. Bok içinde debelenmek diyebileceğimiz bir durumdayken başlarım böyle işe diyerek Facebook'taki bizim köy ve yakın köy sayfalarında temizlikçi arıyom uleeeyyn diye ilan verdim. Bu da beni birkaç macera sonucunda şu anki temizlikçim Alison'a götürdü.

Buradaki temizlikçiler ve ütü yapıcı kadınlar (evet bir de ütücü kadınlar var!) Türkiye'deki itilmişle kakılmış tiplerinden çok uzak. Tamam sosyal hiyerarşi olarak bakarsan lordlar kamarasında gezmiyorlar ama yaşam standartları senden benden farksız. Temizlikçimin arabasının markası modeli ve model yılı benimkinin aynısı mesela. Zaten size bir şey diyeyim mi, böyle temizlikçiliğe can kurban. Dolap silmez, fırın temizlemez. Tek yaptığı toz almak (ki ben şanslıyım, benimkisi objeleri kaldırıp toz alıyor. Normalde bazı temizlikçiler eğer toz alınacak yerde bir şeyler duruyorsa kitap vs. onları kaldırmanızı bekliyor, kaldırmazsanız tozunu almıyormuş) süpürge, banyo, mutfak temizleme. Hani orada çöp var onu dökeyim ya da dolabı açıp rafın tozunu sileyim hak getire. En son mesaj attım, fırının içini temizler misin salı günü geldiğinde diye, bana cevabı: valla kusura bakmayın ben fırın içi temizleyemiyorum, ama oven cleaning yapan bir arkadaş var kartını getiririm. Yürü be gülüm. Oven Cleaning şirketlerini duymuştum da, bizim anamız babamız kendileri silerdi yani. Ne bileyim sadece oven clean eden bir şirketi kafamda oturtamadım.

Kadın en azından söz verdiği gün ve saatte geliyor. bundan önce anlaştığım, Sorreeeyy diye ekmişti beni, ne yapalım. En azından ev süpürge görüyor, banyo lavaboları kireç bağlamıyor be..

Valla Türkiye'de işsizseniz gelin Ankara anlaşması ile temizlikçi olun. Ben de haftada 20 pound'u size vereyim.

You Might Also Like

5 yorum

  1. tembelleeeerrrr!!! uçak biletimi yarın alıyorum bacım, senle bi temizlik firması kuruyoruz, ortalığı dağıtıyoruz :D

    YanıtlaSil
  2. Aaa süper ütü yaparım nasıl geliyoruz ki oralara :))

    YanıtlaSil
  3. Türkiye'de büyük şehirlerde günlük temizliğe 100-120 TL'ye geliyorlar. Günlüğü 30-35 pound ediyor. Çoğu da fırın temizliği gibi detaylı temizlikler yapmıyor. Haftada 3 gün temizlik, yemek ve market alışverişi için 1500 - 2500 TL arası para istiyorlar. Haftada 20 pound süpürge, banyo lavabo temizliği, toz almak için normal bence. :)

    YanıtlaSil
  4. Türkiye'de büyük şehirlerde günlük temizliğe 100-120 TL'ye geliyorlar. Günlüğü 30-35 pound ediyor. Çoğu da fırın temizliği gibi detaylı temizlikler yapmıyor. Haftada 3 gün temizlik, yemek ve market alışverişi için 1500 - 2500 TL arası para istiyorlar. Haftada 20 pound süpürge, banyo lavabo temizliği, toz almak için normal bence. :)

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısın, benim temizlikçi de hiç flexible değil, bi kere temiz nevresim geçirir misin dedim (dikkatini çekerim sadece onu geçirecek, eskisini kirliye atmıştım bi de, on dakikalık iş) onun için yarım saat daha kalırım, onun parasını da ekstra alırım dedi! Ben de aman tamam, istemiyorum ben yaparım dedim.

    YanıtlaSil

en derin düşüncelerini dök bebeğim