Kışın güzel geçmesini sağlayan çorbalar

  • Aralık 22, 2013
  • By Ova (Excuse My Reading)
  • 2 Comments

Gerçek bir kış insanıyım. yazı sevmem. sıcağı sevmem. kat kat giyinmeyi, atkı bere bulup sarınmayı, renk renk çorap ve ev patikleri giymeyi, üşümeyi ve ellerimi kahve/çay/salep fincanları ile ısıtmayı severim. Eee böyle bir insanın kışı çorba içip içini ısıtmadan geçirmesi mümkün mü? Tabi ki değil. O yüzden size burada sıkça yaptığım ve Britanya'da tanıştığım çorbaları yazacağım.

Bu vintage çorba bardakları sanırım seksenlerde falan üretilmiş, charity shoplardan buldukça topluyorum çok hoşuma gidiyor. şu an elimde 4 tane var. Annemse Gallerde bunların tanesini 10pence'e bulup (evet bildiğimiz 10 pens) 6 tane birden almıştı.. Galler çok ucuzdu ya!! Neyse efendim, bu bardaklarda çorba içmek cidden çok keyifli. epey genişler. üzerlerine kruton falan serpince çok güzel görünüyor..


Leek and Potato 

Patates ve pırasalı çorba mı olur la? demiştim önce ama ilk yediğimde çok beğendim. İngilizler bunu double cream ile yapıyor, ama ben yoğurt kullanıyorum. Bunun değişik tarifleri var ama benim yağptığım şöyle: oran olarak 1 sap pırasaya 2 orta boy patates kullanıyorum. Önce pattisleri yağda çeviriyor, ardından pırasaları koyuyorum. kızarmaya yüz tutmuş patatesler ve ölmüş pırasaları azıcık su ekleyip kaynatıyorum. sonra 1 kasesini 2 kaşık unla karıştırdığım yoğurdu kesilmesin diye  sıcak suyu ekleyip ılıştırarak pattis-pırasa karışımına boca ediyorum. Kaynar getirip içine varsa taze nane yaprağı boca ediyorum...

Root vegetable soup

Root vegetable yani kök sebze dedin mi Britanya'da bir duracaksın. sürüsüne bereket. Benim Türkiyede hiç karşılaşmadığım sebzeciklerle tanışalım önce:


parsnip efendi. iyi çocuktur. sanırım yabani havuç olarak  geçiyor. bildiğin beyaz havuç ama çok lezzetli. değişik bir tadı var. 


Tatlı patates/ Sweet potato. yamru yumru sevimli şey. Rengi ne de güzel. 

Swede. Ağır abimiz. Top gibi maşallah. (sarı şalgam diyor ingilizce sözlük kendisine)

Çok çeşidi var root veg soup'un. Güzelinden bir tarifi şurada. (her tarifte hepsi olmuyor ama ben bu üçünü patates soğan ve sarmısakla birleştirip yapıyorum genelde)

Butternut Squash soup

Butternut Squash. soyması çok zor olmasa başımızın tacı.


Carrot and ginger soup

İlk Debenham's ın kafesinde bir kumar oynayıp içmiştim (inanın bu memlekette tadını beğenir miyim ki diye oynadığım kumarların bir kısmında feci gömüldüm..) ama çok güzel, denemenizi tavsiye ederim.


Winter Soup mix

Bizim karagöz çorbasına benzeyen bu mix, markette keşfettiğim şeylerden biri. İçinde yeşil& kırmızı&sarı mercimek, kuru bezelye, arpa & buğday ve bazı ufak değişik cins fasulyeler var. soğanla sarmısakla haşlayıp blenderdan geçirince nefis çorba oluyor ya! 

Waitrose ve Sainsbury'de bulmak mümkün. ikisininki biraz değişik. en son bizim buradaki bir farm shop'ta buldum, sanırım en lezizi oydu.


Sizin de hoş kış çorbalarınız varsa, lütfen yorum bırakın. afiyetler, şekerler.


You Might Also Like

2 yorum

  1. bildiğin tarhana :))) miss gibi hafif acılı da yapıyor bizimkiler sıkıysa ısınma :)

    YanıtlaSil
  2. Burada bayat bayat tarhanalar var maalesef :(

    YanıtlaSil

en derin düşüncelerini dök bebeğim